Fransmän är stolta över sina ostar, med all rätt. Så vi gick in till den lokala ostbutiken och frågade om tre lokala ostar för en privat ostavsmakning. Det finns mest får och getost i de här trakterna, det finns få kor.

Vi fick tre ostar med oss hem:
En Tomme som hade behandlats med cikoria på utsidan. Försäljaren försökte förklara det som kaffe, men inte riktigt. Just det: kaffesurrogat. Utsökt god. Bättre än alla tomme vi har smakat här.
Nästa var en blåmögelost av fårost som också var perfekt balanserad och mycket god.
Den tredje ville försäljaren kolla lite på oss om vi skulle vara intresserade av. Det var en ost som var lite som en övermogen brie, inslagen i kastanjeblad och hampasnöre. Just den ville han att vi skulle äta rätt snart. Innan den sprang iväg? Första intrycket jag fick när jag öppnade paketet var av surströmming från Höga Kusten. Men sen lugnade den ner sig och blev riktigt god.


Så vårt råd till alla som åker till Frankrike och vill prova deras fantastiska ostar: Gå in till en proffsig ostbutik och be om några ostar för egen avsmakning. De kommer att göra det bästa de kan för att visa det lokala utbudet. I alla fall gjorde vår ostbutik det.
Låter och ser jättegott ut! God dryck till antar jag!
Självklart !
De valdes väl och inköptes på franska?
Ja, faktiskt. Det gick riktigt bra, osthandlaren var mycket tålmodig och förstående när jag bad om hans ”conseils”. Idag är det söndag – marknadsdag. Så nu blir det ut och köpslå i de små varustånden igen. Ha de´
Delikat läsning!